Herberg Vlietzigt

Over Vlietzigt

 

Herberg Vlietzigt

een unieke boerderij met een merkwaardig rijke historie.


De geschiedenis van Herberg Vlietzigt gaat ver terug
In 1861 werd de “Buitenplaats Elsenburch” gekocht door de invloedrijke en vermogende familie Repelaer. Op de bijbehorende gronden van Buitenplaats Elsenburch, ca. 91 hectare, werd het huidige Vlietzigt gebouwd. In 1890 is hier een nieuwe boerderij voltooid, zoals het er nu nog staat. En op de voorgevel “Anno 1890 Vlietzigt” van het woonhuis gevel aangeeft. De stal naast het woonhuis is gesierd met een gevel in de Hollandse Neorenaissance stijl, wat zeer uniek was voor deze periode. Vanaf De Vliet is dit een prachtig aangezicht, waarbij de majestueuze Rode beuk met zijn uitbundige kleur het bijzondere karakter van deze locatie benadrukt.

Het boerenbedrijf
De boerderij is voorheen gebruikt voor zowel landbouw als veeteelt. Het bijzondere is dat op de boerderij naast melk- en kaasproductie, ook hooi werd verhandeld. De grote zolders en hooischelf maakten het mogelijk om grote hoeveelheden hooi te verwerken. Dit hooi was slechts deels voor eigen gebruik. De opkomende tuinbouw in Westland maakte dat de grond daar te duur werd om hooi op te verbouwen, immers de vele werkpaarden en ossen die daarvoor ingezet werden moesten eten. Via het kleine haventje was het eenvoudig en zeer rendabel om hooi te verkopen aan de westlanders.

De verandering
In 1966 koopt gemeente Rijswijk de boerderij en de bijbehorende gronden. Een deel van de gronden worden doorverkocht aan het Industrieschap Plaspoelpolder. Op een ander deel werd het Elsenburgerbos aangelegd, wat er nog steeds is. Dit bos is nu “de achtertuin” van Herberg Vlietzigt. In deze periode verkrijgt Vlietzigt ook de toevoeging “Herberg”, waardoor de boerderij ter beschikking gesteld kan worden aan groepen. Tevens wordt een kleine camping aangelegd. In 1986 wordt Herberg Vlietzigt verkocht aan een kaasboer uit Rijswijk, die er een horecagelegenheid vestigen. Tot op heden wordt deze bijzondere locatie in stand gehouden als horecagelegenheden voor grote groepen. De grootsheid van de locatie is wel bij uitstek geschikt gebleken voor groepen. Het is zeer bijzondere oase van rust middenin de drukte van de randstad.


Neem direct contact met ons op

Wij staan graag voor u klaar om u een rondleiding te geven in Herberg Vlietzigt.
Neem contact op en we plannen een vrijblijvende afspraak.


Uw naam

Uw mailadres

Uw telefoonnummer

Onderwerp

Uw Bericht